Close

Najnovejši prispevki

Nasveti za pravilno uporabo baterij za prenosnike
Uporabni nasveti za pravilno uporabo baterij v prenosnih računalnikih.
ob Jan 16, 2020 | od Ebatt Admin
Razlike v kemijskih sestavah 2032 baterij
Obstaja nekaj splošnih kemijskih sestav, ki vplivajo na gostoto, zmogljivost, operativno temperaturno delovanje in...
ob Nov 9, 2018 | od Ebatt Admin
Kako čim bolje izkoristiti akumulatorske baterije vaših vrtalnih strojev in podobnih naprav?
Pregled osnov in hitri nasveti za dolgo delovanje.
ob Sep 3, 2018 | od Ebatt Admin

Vrste Li-Ion baterij

Kratka razlaga kemijskih vrst Li-Ion baterijskih celic.

Vrste Li-Ion baterij

Pod oznako Li-Ion poznamo sodobne polnilne baterijske sklope ali posamične celice. Ni pa vseeno, katero od kemijskih tipov proizvajalec uporabi v svojem produktu ali kasneje uporabnik ob zamenjavi dotrajane baterije ali nakupu dodatne. Vse tovrstne baterije so sicer označene z Li-Ion oznako, a je vseeno dobro preveriti za katero kemijsko sestavno gre.

Lithium Cobalt Oxide(LiCoO2)

Zaradi visoke specifične gostote so Li-cobalt baterijske celice popularna izbira pri napajanju mobilnih telefonov, prenosnikov in digitalnih kamer. Katoda ima večslojno strukturo in ob procesu praznjenja Litij Ion prehaja iz aniode do katode. Tok se obrne ob polnjenju.

Ne glede na visoko gostoto in s tem visoko kapaciteto pa ima tovrstna sestava kar nekaj slabosti. Baterije imajo slabo termalno stabilnost in nizko specifično moč. Tako so izhodni tokovi nizki in niso primerni za napajanje zahtevnejših aplikacij. Temperaturno slabša obstojnost pa onemogoča uporabo v vseh delovnih pogojih. Predvsem visoke temperature tovrstnim baterijam krajša življenjsko dobo. Baterije tudi ni priporočljivo prazniti ali polniti preko 1C toka.

Lithium Manganese Oxide (LiMn2O4)

Ta sestava Li-Ion baterije  je bila prvič objavljena leta 1983. Artitektura je sestavljena iz tri-dimenzionalne strukture ki omogoča lažlji pretok elektrod.
S tem je znižana notranja upornost in povišan izhodni tok. Tovrstne baterije je mogoče prazniti s 20A-30A tokom, omogočajo pa tudi 50A kratkotrajne pulze. LiMn2O4 baterije se pogosto uporabljajo v baterijah ročnih vrtalnikov, medicinskih instrumentih ter tudi hibridnih in električnih vozilih.

Baterije imajo približno 1/3 kapacitete v primerjavi z Li-CoO2 modeli, omenjenimi zgoraj. Praviloma se kapacitete gibljejo med 1100 mAh in 1500 mAh.

Lithium Nickel Manganese Cobalt Oxide (LiNiMnCoO2 or NMC)

Ena najuspešnejših kombinacij Li-Ion sistema je NMC izvedba (Nickel Manganese Cobalt), saj tovrstne baterije omogočajo tako visoke izhodne tokove kot tudi visoko kapaciteto. Skrivnost je v pravi kombinaciji Niklja in Mangana, saj se ti dve spojini dobro dopolnjujeta in odpravljata slabosti ki bi se pojavile ob posamični uporabi. 2000 mAh kapacitete ter 20A izhodnega toka je običajno za ta tip celic.

LiNiMnCoO2 se pogosto uporablja v električnih orodjih, električnih kolesih in ostalih podobnih baterijskih napravah.

Lithium Nickel Cobalt Aluminum Oxide (LiNiCoAlO2)

Ta tip baterij je na trgu od 1999, namenjen specialnim napravam in posebnim zahtevam. Združuje podobnosti z NMC baterijami, hkrati z visoko specifično energijo, dovolj dobrimi izhodnimi tokovi in višjo življenjsko dobo. Slabost so višji proizvodnji stroški in vprašanje varnosti ob nepravilni uporabi. Z dodajanjem aluminija proizvajalci sicer izboljšujejo stabilnost in varnost pri uporabi.

Lithium Titanate (Li4Ti5O12)

Baterije poznane nekje od leta 1980. Posebnost baterij je nižja nominalna napetost (2.4V), lahko se hitro polnijo ter dosegajo visoke izhodne tokove. Baterije so varne in majo odlične karakteristike praznjenja pri nizkih temperaturah ( 80 % kapacitete pri -30°C). Tipični uporabniki te vrste baterij so UPS sistemi, sodobne solarne ulične svetilke ter določeni modeli drugih baterijsko gnanih proizvodov.

Komentarji (0)

Ni komentarjev

Dodaj komentar

Za objavo komentarja morate biti prijavljeni.

Close