Close

Dobrodošli na spletni strani ebatt.si

Ebatt d.o.o. je specializirano podjetje za dobavo baterij in izdelavo baterijskih sklopov. V obsežnem programu so vam na voljo vse vrste baterij in akumulatorjev, za domačo in profesionalno, industrijsko uporabo. Obnavljamo baterije in izdelujemo baterijske sklope za ročna orodja, industrijske naprave, električna kolesa, sesalnike in druge naprave. Ponudba vsebuje tudi 20 skupin svetilk za različne namene.

V kategoriji baterij se nahajajo primarne, nepolnilne baterije. Ebatt zastopa baterije Energizer, Maxell, Duracell, Panasonic, Kodak, Ansmann, Varta, Fujitsu, Saft, Tadiran, Rayovac, Sony in druge blagovne znamke. Na voljo so vam tako klasične alkalne baterije v blistrih kot tudi industrijske izvedbe v folijah ali kartonih. Med litijevimi baterijami najdete modele od 1.5V do 3.7V napetosti, primerne za PLC vezja, CNC stroje, alarmne naprave, merilnike in podobne aplikacije.

V oddelku polnilne baterije najdete baterije za ročna orodja, sesalnike, brivnike, svetilke, vrtno orodje, električna kolesa, radijske postaje, fotoaparate, prenosnike, skenerje in mnoge druge naprave. V podjetju Ebatt so na voljo tudi posebne izvedbe baterij v različnih Li-Ion in LiFePo4 in NiZn tehnologijah.

Ebatt vam omogoča tudi izdelavo baterijskega sklopa po vaših željah ali prejetem vzorcu. Obnovimo vam lahko baterije za ročna orodja, merilne naprave, igrače in mnoge druge aplikacije. Za obnovo baterije potrebujemo vašo staro baterijo, ohišje ali skico/sliko baterijskega sklopa. Cena obnove je odvisna od količine in vrste vgrajenih baterijskih celic. Ob obnovi ali izdelavi baterijskih sklopov vgrajujemo le najkakovostnejše baterijske celice preverjenih proizvajalcev iz redne in sveže zaloge. Na našem naslovu Ebatt Trzin izdelujemo tudi baterijske sklope za električne ključavnice, zasilno razsvetljavo, industrijske baterije, merilnike in mnoge druge naprave.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na [email protected], 01/563 56 66 ali 051/399-488. Vabljeni tudi k obisku naše poslovalnice Ebatt, kjer vam bomo strokovno in prijazno svetovali. 

Nasveti za pravilno uporabo baterij za prenosnike

Objavljeno: Jan 16, 2020 | Avtor: Ebatt Admin | Kategorije: BATERIJE, POLNILNE BATERIJE

Uporabni nasveti za pravilno uporabo baterij v prenosnih računalnikih.

Nasveti za pravilno uporabo baterij za prenosnike

Pravilna uporaba in nasveti:

  • Nova baterija je dobavljena v izpraznjenem stanju in mora biti napolnjena pred prvo uporabo. Priporočen čas polnjenja je naveden v uporabniških navodilih. V primeru, da je bila baterija dlje časa izpraznjena potrebuje 3-4 cikle polnjenja in praznjenja, da se vspostavi v svoje optimalno delovanje.
  • Lahko se zgodi, da se ob prvi uporabi baterije polnjenje zaključi zelo hitro, po 10-15 minutah. To je dokaj pogost in nenevaren fenomen polnilnih baterij. Odstranite baterijo iz prenosnika, jo ponovno vstavite in ponovite pričetek polnjenja. Pogosto zadošča tudi zgolj izklop napajalnega vtiča iz prenosnika in ponovna priključitev.
  • Li-Ion in Li-Polymer baterij ni potrebno posebej vzdrževati (popolnoma izprazniti in ponovno popolnoma napolniti). To je veljalo za starejše NiMh tipe baterij.
  • V kolikor se pričakuje, da se baterija ne bo uporabljalja dlje časa, več mesecev je priporočljivo, da se jo odstrani iz prenosnika in shrani na suho, čisto mesto, na sobni temperaturi.
  • Normalno je, da se baterija ob uporabi ali polnjenju nekoliko segreje. Močno segrevanje pa pomeni poškodbo baterije ali konec njene življenjske dobe.
  • Tudi če se baterija ne uporablja jo je potrebno v časovnih presledkih dopolnjevati, saj se prazni tudi brez uporabe. V primeru neuporabe je priporočljivo polnjenje (dopolnjevanje kapacitet) na 3-4 mesece.
  • mAh podatek izraža kapaciteto. Nadomestne baterije imajo pogosto višjo kapaciteto od originalnih. Višja kapaciteta pomeni dalji čas polnjenja a tudi daljši čas delovanja z enim polnjenjem. Razlog je v vgradnji baterijskih celic z višjo kapaciteto.
  • Dejanski čas delovanja je odvisen od zahtev strojne opreme prenosnika med delovanjem. Največji porabniki so zaslon (svetlost zaslona), procesor, diski in morebitne periferne naprave ki se napajajo preko prenosnika.
  • Baterija ne sme biti izpostavljena vlagi, dežju, niti ne v bližini izvora visokih temperatur ali ognja. Pogosto se dogaja da je prenosnik ob prehodu iz nizkih temperatur (recimo transport v avtomobilu) v višje temperature (recimo sobna temperatura v stanovanju) podvržen vlagi, zaradi temperaturne razlike. Ni dovolj,da prenosnik zgolj obrišete s krpo, pustite, da se vlaga posuši po naravni poti. Tako bodo suhi tudi deli znotraj prenosnika in baterijski ter napajalni kontakti.
  • Visoke temperature so velik nasprotnih Li-Ion in Li-Polymer baterij. Če je le mogoče, računalnika ne izpostavljajte neposrednim sončnim žarkom, ne hranite ga v vozilo sredi poletne vročine, poskrbite tudi za dobro zračenje v primeru zahtevnejše uporabe, kjer se računalnik pregreva (gaming, obdelava video materiala, ...).
  • Nizke temperature baterijam ne škodijo, je pa ob izpostavljenosti nizkim temperaturam mogoče zaznati slabše delovanje (nižjo kapaciteto). Ta pojav nastane zaradi upočasnitve kemijskih procesov znotraj baterije.

Različni tipi in kemijske sestave baterij za prenosnike:

  • NiCd in NiMh
    Glavna razlika med NiMh in NiCd tipom je v višji gostoti energije pri NiMh modelih, baterije imajo v enaki dimenziji bistveno višjo kapaciteto. Hkrati ne potrebujejo popolne izpraznitve pred ponovnim polnjenjem, kot je to zahtevano pri NiCd tipih. NiMh in NiCd baterije se v sodobnih uporabniških prenosnikih ne uporabljajo več, so pa še vedno izjeme v specializiranih industrijskih in vojaških prenosnikih.
  • Li-Ion in Li-Po
    Li-Ion baterije so hitro postale standard za napajanje prenosnih naprav, s tem tudi prenosnih računalnikov. Odlikuje jih nizka teža in visoka zmogljivost ter kapaciteta, v primerjavi s NiMh modeli. Hkrati omogočajo tudi neprimerno višje število ciklov polnjenja in praznjenja. Li-ion in Li-Po baterije tudi nimajo spominskega efekta, dopolnjevanje jim ne škodi, celo koristi daljšanju števila ciklov. Hkrati ne vsebujejo kadmija in živega srebra, zato so tudi z ekološkega vidika bistveno sprejemljivejše.
    Li-Po baterije so neke vrste nadgradnja Li-Ion modelov, s še višjim številom ciklov uporabe ter višjo gostoto energije. Omogočajo tudi bolj prosto pot postavitve v ohišje prenosnika, saj ni omejitve pri dimenzijah vgradnjih celic, kot je to pri Li-Ion modelih.

Komentarji (0)

Ni komentarjev

Dodaj komentar

Za objavo komentarja morate biti prijavljeni.

Close